אביר - מודיעין וביטחון

לוגו אתר אביר מודיעין וביטחון
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

טכנולוגיות מיגון מתקדמות

צרו איתנו קשר

2217*

התקשרו או מלאו את טופס צור קשר

חדשות

בדיקות האזנה

בדיקות האזנה - אביר ביטחון ומודיעין
  • מידע סודי שהועבר בחדרי ישיבות בחברה זלג למתחרים?
  • בן/ בת הזוג מגלה בקיאות גבוהה בנוגע לדברים שלא אמור/ה לדעת?
  • צפצופים מוזרים במכשיר הסלולרי ולהתרוקנות מהירה של הסוללה, באופן בלתי מוסבר?


ישנו סיכוי גבוה שהותקן בחברתך, בביתך, ברכבך או במכשיר הסלולרי שלך מכשיר האזנה!


מהן האזנות סתר?

האזנת סתר היא פיקוח, קליטה, הקלטה או הקשבה לשיחת הזולת ללא הסכמה של אף אחד מבעלי השיחה.
גם האזנה לתקשורת מחשבים יכולה להיחשב כהאזנת סתר.

האזנת סתר משמשת בדרך כלל להשגת מודיעין או לחקירת מעשים שבוצעו בעבר, ונעשית לעיתים באמצעות אמצעים סמויים.
ניתן לבצע האזנות סתר במגוון דרכים – כמו הקשבה לשיחת טלפון באמצעים גלויים או סמויים, או האזנה לשיחות המתנהלות בחדר או במקום מסוים באמצעים אלקטרונים (הקלטה, הגברה וכו').

בישראל מוסדרת האזנת סתר באמצעות חוק האזנת סתר, התשל"ט 1979, ובעקבות חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, ודו"ח של מבקר המדינה בנושא "האזנות סתר ושימושן במשטרה" שניתן בשנת 1991.

על פי חוק האזנת סתר, התשל"ט 1979: האזנת סתר היא האזנה ללא הסכמה של אף אחד מבעלי השיחה, בדיבור או בבזק – לרבות בטלפון, בטלפון אלחוטי, במכשיר קשר אלחוטי, בפקסימיליה, בתקשורת בין מחשבים וכו'. "האזנה" לשיחה כוללת האזנה לשיחת הזולת, קליטה או העתקה של שיחת הזולת, והכל באמצעות מכשיר. על פי החוק, המאזין האזנת סתר שלא על פי היתר כדין, דינו – מאסר חמש שנים.

האזנות הינן אחד הכלים השימושיים ביותר בתחום השגת המודיעין, ובזכות התקדמות והתפתחות העולם הטכנולוגי הפכו להיות האזנות והאמצעים נגישים לכל אחד ובמחירים שווי נפש.
לאור זאת, ניתן למצוא שימוש בהאזנות כמעט בכל תחומי החיים, הן בתחום העסקי – במטרה להשיג מידע על מתחרים, עובדים, מכרזים ומידעי פנים, והן בתחום הפרטי – במגוון תחומי החיים האישיים. עם זאת, יש לציין כי נהלים וכללים מוגדרים בארגון, עשויים למנוע מצבים של האזנות סתר.

יש לציין כי הקלטה סמויה המתבצעת ע"י אחד מהשותפים לשיחה היא חוקית במדינת ישראל.

במקרים חריגים, כמו התעללות בחסר ישע או קטין, הפרקליטות ובתי המשפט, מקבלים חומר, שהושג בהאזנת סתר לא חוקית, כראיה ("פירות העץ המורעל")- עם זאת נציין כי מדובר במקרים חריגים במיוחד כי הפרקליטות יכולה באותה מידה להגיש כתב אישום גם (או רק) כנגד המאזין. ולכן אנו ממליצים להתיעץ בגורם מקצועי כמו חברת אביר, לפני ביצוע כל מהלך.


כיצד באות לידי ביטוי האזנות סתר במדינת ישראל?

  1. בשנת 2019, הוגש כתב אישום נגד אישה על האזנת סתר לבן זוגה לשעבר ולזוגתו החדשה. האישה פרצה לדירת בת הזוג באמצעות מפתח שהיה ברשותה והתקינה מכשיר האזנה בממיר הטלוויזיה שבדירה. לאחר שבת הזוג זיהתה את מכשיר ההאזנה, הגישה נגד האישה תלונה במשטרה.
  2. בשנת 2018, הוגש כתב אישום נגד אישה על האזנת סתר לבן זוגה לשעבר, כחלק מסכסוך משפטי הקשור בגירושים. כאשר בתה שהתה במחיצת אביה, האישה נהגה להביא עמה בובה, שהסליקה בתוכה מכשיר הקלטה. כאשר חזרה אליה הבת, האישה פרמה את ראש הבובה, הוציאה ממנה את מכשיר ההקלטה והעבירה את תוכן השיחות אל עורכת הדין שייצגה אותה בהליך הגירושים.
  3. בשנת 2014 התגלה מכשיר האזנת סתר מתחת לשולחן חדר הישיבות במשרדי "רכבת ישראל" בתל אביב. המכשיר התגלה דקות לפני שחברי דירקטוריון הרכבת התכנסו במקום לישיבתם השבועית, בה היו אמורים לאשר את דו"חותיה הכספיים של החברה. המכשיר התגלה במקרה על ידי עובד בחברת התמלול של ישיבות הדירקטוריון אשר הודיע על כך לחברי ההנהלה, והם הזעיקו את המשטרה למקום.
  4. בשנת 2011, עשרות חוקרים פרטיים ממשרדי חקירות ברחבי הארץ נעצרו בחשד ששיווקו והתקינו תוכנות ריגול אסורות בטלפונים סלולריים. תוכנות אלו אפשרו לחדור למכשירי טלפון, להאזין להם ולהתחקות אחר כל המידע שעובר דרכם. על פי ההערכות, מאות בני אדם השתמשו בתוכנות הריגול על מנת לרגל אחר מתחרים עסקיים, משפחה או בני זוג.


מתי כדאי לבצע בדיקות האזנה?

  1. בעת חשד – מומלץ לבצע בדיקת האזנה כאשר מתעורר חשד להאזנה לטלפון הסלולרי שלך, למשרדים בחברתך או לחדרים בביתך. במקרים כאלה יש להסתמך הן על האינטואיציה והן על קול ההיגיון – האם אדם מסוים יודע יותר מדי על חיי האישיים, עיסוקיי או מערכות היחסים שלי? האם פרטים אישיים/סודיים שלי זלגו למקורות אחרים? האם יריבים עסקיים מודעים לתוכניות עבודה או למוצרים חדשים שחברתי עומדת להוציא?
  2. בעת כניסה למשרד חדש – חשוב לבצע בדיקות האזנה לקווי טלפון ופקס בכל כניסה למשרד חדש. יש לקחת בחשבון כי כל איש שירותים אשר נכנס למשרד, עשוי להיות עובד שנשכר על ידי החברה המתחרה על מנת להתקין מכשירי האזנה בחברתך. ביצוע בדיקה כזו עשוי למנוע עוגמת נפש רבה בעתיד.
  3. בדיקות תקופתיות – חשוב לבצע בדיקות תקופתיות לגילוי האזנות סתר לקווי הטלפון והפקס בחברה. הבדיקות צריכות להתבצע במועדים קבועים מראש (לדוגמה: לאחר 3 חודשים, שבוע, חצי שנה וכדומה) ויש לתת דגש על ביצוע הבדיקות בטרם אירועים חשובים: הנפקה, חתימה על חוזים, הכנת מכרזים, ישיבה עם משקיעים וכדומה.
  4. בדיקות פתע – מומלץ לבצע בדיקות אקראיות ללא הודעה מראש בידיעת שותפי סוד בלבד.
  5. בדיקות לפני אירועים חשובים כמו ישיבת הנהלה, ישיבות מכרזים, ישיבות דירקטוריון, לקוחות, פיתוח ועוד.


אילו סוגי האזנה קיימים?

קיימים שני סוגי האזנות:

  1. האזנה באמצעות שידור לרחוק
    בעבר מכשירי האזנה התבססו על מערכות אלחוטיות בתדרים שונים. כיום האזנה מתבצעת באמצעות הרשת הסלולרית ו/או הדיגיטלית מה שמאפשר יכולות נרחבות יותר.
    נציין כי ארגוני ביון ואכיפה נעזרים בחברות הסלולר לביצוע האזנה ישירה מתוך הרשת- האזנה שלא ניתנת לגילוי.
    עוד נוסיף כי חברות בינלאומיות בעלות אמצעים כספיים נעזרות בציוד או בטכנולוגיה מתקדמת (כמו תוכנת פגסוס) המאפשרת אף היא האזנה ברמה שאינה ניתנת לגילוי באמצעים קונבנציונאלים.
  2. האזנה המתבצעת באמצעות הקלטה על מכשיר מקומי. המכשיר מוטמן במקום מבעוד מועד ונאסף בהמשך להעברת החומר.
האזנה באמצעות שידור מרחוק


ציוד המשמש להאזנה

  1. מכשירי האזנה מקומיים כמו מכשירי הקלטה (voice recorder).
  2. ספייפונים למיניהם. זהו מכשיר האזנה קטן שבו מותקן כרטיס סים ומקרופון והוא משדר ליעד מוגדר מראש.
  3. משדרים אלחוטיים. מכשירים שעובדים בפורמט דומה לזה של מכשירי קשר אך באופן חד כיווני.
  4. משדרי ווי-פיי ובלוטות'


אילו סימנים ניתן לראות לכך שהותקנה על המכשיר הסלולרי תוכנת האזנה?

  1. מתקבלת הודע שהמיקרופון נמצא בשימוש יישום אחר.
  2. נשמעי צפצופים או רעשי רקע שונים בעת דיבור בטלפון.
  3. חבילת הגלישה נגמרת באופן מהיר ובלתי מוסבר.
  4. תעבורת הנתונים משתנה כאשר הפלאפון נמצא בחיבור WIFI.
  5. סוללת המכשיר מתרוקנת באופן מהיר.
  6. המכשיר מתחמם יתר על המידה.
  7. המכשיר נתקע / נכבה ונדלק באופן אוטומטי.

יש לקחת בחשבון כי כיום, תוכנות ריגול למכשירים סלולריים נמכרות באינטרנט בעלות של מאות דולרים בודדים, וכל אדם שיכול להרשות זאת לעצמו – עשוי לקנות ולהשתמש בתוכנה. מדובר על מגוון רחב של תוכנות האזנה לטלפונים, שכל אדם עם הבנה בסיסית יכול להתקינם ובכך לפגוע באופן קשה בפרטיות של בעל המכשיר.

האזנת סתר ברכב

הרכב הוא מקום אינטימי בו בד"כ הנהג מרגיש שהוא "לבד" ומרשה לעצמו לנהל שיחות עם גורמים שוניםן שמבחינתו מדובר בשיחה של 1X1

פרט ליכולת להאזין למכשיר הסלולר באמצעותו מנהל הנהג את השיחה, בד"כ נעשה שימוש בדיבוריות (רמקול המשמיע את הצד השני בחלל הרכב) ולכן כל מכשיר הקלטה בסיסי שהותקן ברכב, משמש כלי האזנה לכל המתרחש בחללו.
מכשירי האזנת סתר ברכב הם אמצעי ההאזנה הנפוץ ביותר. על פי ההערכות, מדי שנה נמכרים בישראל למעלה מ-20,000 מכשירי ריגול לרכב, בשווי מצטבר של למעלה מ-14 מיליון שקלים, כאשר נתח משמעותי ממכירות המכשירים הוא לצורך השגת ראיות לבגידות באמון הבין זוגי.

מכשירי האזנה אלו מאפשרים ביצוע של האזנה למתרחש ברכב, כמו גם איכון GPS (המקום הגאוגרפי בו הרכב נמצא). בחלק מהמקרים, מכשירים אלו מותקנים על מנת להשלים מערך מלא של האזנה ומעקב, או לחילופין עקב הנגישות הפיזית הקלה לכלי הרכב של אובייקט המטרה.

כיצד מתבצעת בדיקה לגילוי האזנת סתר?

על מנת לגלות האזנת סתר, חברת "אביר" מבצעת בדיקות מיוחדות באמצעות מכשירים טכנולוגיים מתקדמים, העובדים על גילוי אותות המשודרים בגלי רדיו שונים. מכשירים אלו הופכים את הגלים לנורות חיווי, שמסמנות היכן נמצאת האזנת הסתר.
למחלקה הטכנולוגית ב"אביר" מומחיות מיוחדת באיתור האזנות ואמצעים לביצוע עיקוב והאזנות. אנשי המחלקה כולם בעלי מומחיות בתחום התקשורת ועברו השתלמות מיוחדת ע"י מומחים בתחום.

ברשות צוות חברת "אביר", עומד הציוד מהמתקדמים בעולם לאיתור תשדורות, והבדיקות נעשות באופן המקצועי והיעיל ביותר במטרה למצוא את צימוד האזנה ולסכל את ביצועה.
אנשי המחלקה הטכנולוגית פועלים בארץ ובעולם ומבצעים בדיקות במשרדים, בתים פרטיים רכבים, מרכזיות וקווי תקשורת שונים, בזמינות ומקצועיות רבה.

הערה – חשוב לציין כי במידה והאזנת הסתר מגיעה מצד מדינה או גוף אכיפה, ככל הנראה לא ניתן יהיה לגלות זאת. כמו כן, חברת "אביר" פועלת על פי החוק ובכפוף לגופי הביטחון במדינה, ולכן במידה וזהו הגורם שמצותת לך – חברת "אביר" לא תוכל לסייע בפיצוח הסוגייה.

לקבלת יעוץ והדרכה בנושא מניעת האזנות והקלטות נא לפנות ליועצים של אביר

גולשים מחפשים – האזנה לשיחות. רוצים להתייעץ? לחצו כאן!

שימו לב!
לא ליצור קשר עם חברת "אביר" דרך הטלפון שחשוד כנגוע בתוכנת ריגול, ולא בחדר שבו על פי החשד, שיחות סודיות זלגו החוצה!